Tiilikaton huolto – Vinkkejä

Tärkeintä tiilikaton huollossa on katon kunnon säännöllinen tarkistus. Kun tarkistat katon kunnon säännöllisesti, huomaat muutokset ajoissa ja voit aloittaa huoltotoimenpiteet ennen kuin vahingot ehtivät äityä pahoiksi.

Tarkastus on syytä suorittaa keväällä lumien sulamisen jälkeen, sillä katolle talven aikana kertynyt lumimassa voi vahingoittaa kattoturvatuotteita ja tiiliä. Tiilikaton kunto kannattaa tarkastaa uudelleen vielä syksyllä ennen lumentuloa.

Tarkastuksessa on syytä kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

  • Tiilet: Onko katolla rikkinäisiä kattotiiliä? Ovatko tiilet tukevasti kiinni?
  • Kattoturvatuotteet: Ovatko kattoturvatuotteet ja tikkaat ehjät ja tukevasti kiinni?
  • Roskat ja sammal: Onko katolla irtoroskia, sammalta tai muuta kasvillisuutta?
  • Alusrakenteet: Onko katon aluskate ehjä ja läpiviennit tiiviitä? Näkyykö rakenteissa kosteutta?

Maallikon silmät eivät välttämättä havaitse kaikkia kulumisen merkkejä, joten aika ajoin tiilikaton kuntoa arvioimaan kannattaa pyytää ammattilainen. Teemme tiilikattojen tarkistuksia Pirkanmaan alueella.

Tiilikaton huolto omatoimisesti

Irtoroskat luovat sammalelle ja muulle kasvustolle otolliset kasvuolosuhteet. Siksi irtoroskien poistaminen on tärkeä osa tiilikaton huoltoa. Mikäli kattoturvatuotteet ja kattotiilet ovat kunnossa ja tukevasti kiinni, voit poistaa katolle kertyneet irtoroskat itse lakaisemalla tai lehtipuhaltimella. Samalla kannattaa tyhjentää vesikourut sekä sadevesikaivojen lehtisihdit. Irtoroskien poisto kannattaa tehdä vähintään kerran vuodessa.

Jos tiilikattoon on ehtinyt jo syntyä kasvustoa, ei pelkkä irtoroskien poisto riitä. Katolle ilmestynyt kasvusto kannattaa poistaa mekaanisesti muovilastaa tai harjaa käyttäen. Tämän jälkeen katolle kannattaa levittää kasvuston kasvua torjuva aine. Aineita katon käsittelyyn on saatavilla rautakaupoista.

Rikkinäiset tiilet tulee vaihtaa uusiin mahdollisimman pian. Myös huonosti kiinnitetyt ja rikkoutuneet kattoturvatuotteet tulee korjata tai korvata uusilla turvallisen kattotyön takaamiseksi.